Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/490-2494

 

BLOG

A Valentin-nap, avagy a szerelmesek ünnepe

2021.06.28 16:14
A Valentin-nap, avagy a szerelmesek ünnepe

Mi is a Valentin-nap? Mit ajándékozzunk?

A Valentin-nap avagy a szerelmesek hivatalos ünnepe

Olvasási idő: kb 5 perc

Valentin-napot ( másik ismert nevén Bálint nap) minden év február 14.-én ünnepeljük világszerte.

A szerelem, szeretet, barátság hivatalos ünnepe mely egyben jelzi a tavasz közeledtét is.

Bár a köztudattal ellentétben a Valentin és a hazai Bálint nap nem vonható egységes ünneppé.
A Bálint naphoz népi hagyományok, mondák köthetőek melynek célja, a fiatal lányok párkeresést segítése.

 

valentin nap

Honnan indult a Valentin-nap?

 

Szent Bálint ( későbbiekben Valentin – Valentinus ) a szerelmesek, lelkibetegek, epilepsziában szenvedők védőszentje volt. Valentin valláshű püspök, aki harcolt és kiállt az emberek jogaiért.

Az akkori II.Claudius uralkodó megtiltotta a fiatal, életerős férfiak házasodását, ugyanis véleménye szerint a nőtlen fiatalemberekből sokkal jobb katonák lesznek mint a házas társaikból.

Valentin ezzel nem értett egyet, egyenesen a fiatal férfiak gyengítése – károsításának hitte, ezért titokban eskette a fial párokat, még a katonákat is! A friss párokat saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg.

Hamarosan II. Claudius rájött az árulásra és bebörtönöztette a papot. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását.

 Kivégzése előtt ( február 14.)  a püspök üzenetet küldött a leánynak, amelyet így írt alá:

A Te Bálintod

A legenda évszázadokon át fentmaradt. A XIV. században Valentin a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban.

 

Angliában 1446-óta ünneplik a Valentin-napot, az 1700-as évektől pedig elterjedt szokássá vált, hogy üdvözlőlapokat, köszöntőket és verseket küldtek egymásnak az emberek. A fokozatos népszerűségből pedig hamarosan teljesen elfogadott, mondhatni globálisan ünnepelt alkalom lett.

Magyarországon 1990-től vált népszerűvé.

Valentin-nap Magyarországon

 

 

 

Kevéssé ismert, hogy a magyarországi németek közt Szent Bálint igen népszerű volt, gyakran ábrázolták. Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon, a Bóly közelében fekvő Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetén pedig ma is látható Bálint freskója.

Cikó központjában régi kereszt áll, két oldalán német öltözetben Szent Vendel hitvalló, a pásztorok védőszentje és Szent Bálint.[8]

Az ország magyar lakói is számon tartották a szentet. (Ez olvasható az Érdy-kódexben is.) A „nyavalyatörésre” (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet.

A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.[9]

1997. február 14-étől Molnár Pál újságíró kezdeményezésére az általa megalapított Balassi Bálint-emlékkard elnevezésű irodalmi díjat ezen a napon adják át Budán. A díjalapító az amerikanizálódással szemben próbál azóta is európai jelleget adni a Bálint-napnak. 2006 óta Bálint-napi Balassi-fesztivál elnevezéssel szerte Európában irodalmi estekre kerül sor e naphoz kapcsolódóan: a legnagyobb részvétel évében 39 helyszínen – Lisszabontól Székelyudvarhelyig – idézték fel Balassi költészetét. Többnyire a magyar nyelvterületen kapcsolódnak be a Balassi-fesztiválba, melynek jelmondata: „az európai életérzés ünnepe”. A fesztiválok programja kötetlen, egyetlen kötelező mozzanatuk, hogy a közönség előtt meg kell nevezni az adott Bálint-napon kitüntetett magyar költőt és külföldi műfordítóját, boros rendezvényeken pedig az ő egészségükre kell elsőként koccintani. A fesztivál témáját minden év szeptember elsején az európai Balassi-kultusz központjának honlapján[10] teszi közzé a díjalapító. 2013-ban például „Balassi, a borok barátja” volt a téma.

Az igazi áttörést itthon a Magyar Virágkötők Szakmai egyesülete hozta el 1990-ben Guba Ági mester virágkötő vezetésével.

Az első években Valentin-napi bált és virágkiállítást rendeztek, a Váci utcában pedig középkori jelmezekbe öltözött fiatalok ekhós szekérről 4.000 primulát osztottak szét az utcán, járókelők között.

 

 

Szeretetcsokor: elismerés a kiemelkedőknek



Mit ajándékozhatunk Valentin-napon?

A szerelmesek napján szívünk hölgyének mindig valamilyen virágot, általában rózsát szokás ajándékozni.

Ez lehet egy apró virágtól kezdve hatalmas, több száz szálas óriás csokrokig  ????

A Vascsodák.hu – Szeretet kovácsolva | webáruház is erre az alkalomra kínál tökéletes, egyedi és hosszútávú megoldást széles választékban.

Mini kovácsoltvas rózsától egészen a díszdobozos, egyedi idézettel ellátott verzióig terjed a választék.

Amennyiben örökre szóló élményt szeretnél ajándékozni kovácsoltvas rózsa formájában, látogass el webáruházunkban külön erre a célra kialakított “kisboltjába” !

Blogcikkünk megírásához a Wikipediát vettük segítségül